Sunday, 1 January 2012

Cameron Highland Part1(24 Dec 2011)

Assalamualaikum...

25hb setiap tahun adalah hari yang istimewa untuk kami, keluarga kecil ini.Bukan sebab Christmas, tapi sebab 25hb adalah hari ulang tahun perkahwinan kami & tahun ini, pada tarikh ini juga Sofea dah berusia 100 hari. Aku dan wife tercinta decide nak ke Cameron Highland untuk percutian 3 hari 2 malam bersama si kecil Sofea. Hotel booking sebulan awal coz time ni memang semua hotel akan "full house" dan memang reda je la "disembelih" untuk harga hotel tu. Selalunya akan naik hampir sekali ganda.

Tips 1: kalau nak bercuti ke tempat ni, Hotel booking awal2 untuk mengelakkan dari tidur dalam khemah.

Dari Penang kami ke Cameron melaui Simpang Pulai, jalannya memang la tak bengkang bengkok macam tapah dan kalau dari area utara elok la masuk ikut simpang pulai. Dari simpang Pulai ke Berincang sepatutnyer hanya mengambil masa kurang sejam, tapi disebabkan time ni memang peak gegilerrr (christmas eve & school holiday) memang giler sesak..naik bukit pula tu.....adeiiiii...

Tips 2: Pastikan kereta nada telah diservice terlebih dahulu sebelum bercuti ketempat ini.

bau break pad terbakar je sepanjang perjalanan.
Semakin menghampiri Berichang melalui Simpang Pulai memang banyak tempat menarik yang boleh korang berhenti dan lawati. Tapi selalunya orang tak kan berenti selagi tak sampai ke destinasinyer..heheh.Kalau pegi bercuti time peak macam ni, tak yah la nak berangan nak patah balik nanti bila dah sampai ke hotel..Dari Berinchang ke Tanah Rata sesak macam "ikan dardin" dalam tin..silap-silap, satu hari..satu tempat je yang korang dapat lawat..haha.

Tips 3: Kalau korang ter"stuck" dalam kesesakan macam gambar kat atas, baik korang berenti la kat memana tempat perlancongan kat tepi-tepi jalan untuk mengelakkan dari membuang masa korang kat dalam kereta & untuk menjaga kondisi kereta korang :)

Sebelum sampai ke Berinchang, kami singgah kat Cameron Bharat Plantation, tepi jalan..Buat pengetahuan korang..kat Cameron ni memang banyak ladang Teh..kat Tanah rata pun ada..korang pilih je la nak pegi mana satu..Tapi bagi aku,kalau nak tangkap gambar cantik..kat BOH tea plantation sungai Palas la yang tercantik(REVIEW Part2)..tapi kalau setakat saje je nak tengok daun teh..pi tempat ni pun ok..tak yah meredah jalan yang hentah ape-ape semata-mata nak tengok daun teh..Cameron Bharat Plantation ni, tepi jalan je..SENANG.

memang sejuk time ni..sebab musim hujan
Pas tu konon-konon nak la merasa apa perasaan minum teh kat ladang teh...nyesal aku....macam sama je rasanyer ngan minum teh kat rumah...maybe aku tak berjiwa seni sangat kot....untuk Hidangan aku kat gambar bawah tu(RM13) ..kalau beli teh dia & bli kuih tu kat kedai kek dalam RM5 je kott..hehe..tapi takde feeeeelllll cameron la kottt..hahah


Untuk "konon-konon" tanak membazirkan masa ter"stuck" dalam kesesakan tu...kami pun decide berenti je kat memana tempat yg bole berenti sepanjang perjalanan..takde la rasa membazir masa untuk hari tu...lagipun aku dah penat tekan clutch naik bukit pula tu..hahah...kalau pakai si"Biru" takpela juga..auto...(Si biru, Tok Aboh & Tok Ming Sofea bawa ke Perlis) so...pakai la "Pak Tam" ni untuk panjat bukit Cameron ni.



Kat tepi-tepi jalan memang banyak gerai buah-buahan untuk korang. Time ni yang aku perasan "petai paling banyak jual" Harga pun berpatutan. Sepanjang perjalanan yang panjang ni..Sofea COOL jerrrr..tengok gambar kat bawah tu..hehe...budak kecil ni memang suka bejalan ler...ke....mak bapa dia yang suka..hahaha.



worksyop..adeiii..
Sampai je kat Berinchang terus check in kat Flora de Cottage, semalam je kat sini. Esoknyer pula check in kat Centuary Pine Resort tanah rata. Letak je Sofea kat atas katil, terus dia mengeliat banyak kali..lenguh kot duk dalam kereta lama..sian Sofea...tapi nampak je dia besemangat , terus hati aku gembira balik..heheh.

sofea seronokkkk
Lepas rehat-rehat sekejap kat bilik, kami decide nak ke Big Red Strawberry Farm..Bedepan ngan hotel kami je..Baik jalan kaki, kalau naik kereta..lagi sejam baru sampai..sebab kene pusing balik & stuck ngan "lautan" kereta yang masuk ke pekan Berinchang ni.Kat tempat ni masuk Free je, nak beli strawberry ke cactus bonsai ke...kat sini memang banyak pilihan..pilih je..murah-murah pula tu.


Malam cadang nak ke Pasar Malam Berinchang yang feymess tu, tapi sebelum tu perut kene isi dulu. Time ni memang cuaca sangat sejuk..terutama time malam, lagipun tengah musim tengkujuh..so, automatic terfikir "steambot"...tapi area Pekan Berinchang ni, macam banyak kedai steambot cina je, takut juga tak halal..tanya la en Google...jumpa Fauzi steambot...dekat ngan KFC ... rupanyer ader lagi satu cawangan di buka sebelah flora de cottage je..good..tak yah jalan jauh..jom makan..set tuk dua orang RM45..bagi aku..biasa2 je, bagi bini aku..tak berbaloi coz banyak sayur jer..bagi korang tak tau la pula...


Perut dah kenyang, rasanyer nak pi jenjalan kat Pasar Malam Berichang, tapi suhu macam dah turun giler..sejuk...kesian pula kat Sofea walaupun Sofea dah pakai baju tebal2 dan dia pun nampak cool jer..tapi...esok2 je la..coz hari dah agak lewat..time for rest sayang..Esok nak ke tanah rata.. Berinchang ke Tanah Rata dalam 6km je. Nanti akan sambung review lagi.

 Assalamualaikum

4 comments:

saza said...

Best..nxt yr pegi oversea plk!!! Sofea kata :p

sepol kenshu said...

hehe..ok..ok.

RuZaNNa said...

hahhaa...so sweet.. ^_^

Anonymous said...

sofeaaaaa...mane buah tangan...??? ;p