Saturday, 3 December 2011

cuti-cuti Penang (Part1)

Assalamualaikum..

Hari ni nak cerita pasal tempat menarik kat Penang.. Bila time cuti sekolah, sedara mara nak mai Penang, depa dok tanya mana tempat yang menarik nak pi melawat..tak kan nak bagi tau.."sini banyak kilang internasional, jom pi melawat" :p .. Hope N3 ni dapat membantu sedikit sebanyak :)

(1) Air terjun titi kerawang
Kedai buah-buahan & kraftangan yang dijual kat luar
Ni la air terjunnyer..
Kedudukan air terjun nie adalah 10 km dari Teluk Bahang.Ikut jalan ni memang boleh pusing Pulau Pinang terus ke Balik Pulau,Batu Ferringhi dan Georgetown.Tapi Jalannya macam Bukit Akina "Initial D" tu. Kalau dah puas hidup, bolehla "drift"

 
Jejaka idaman Malaya
(2) Taman Rimba Teluk Bahang
Entrance to the park is free
Entrance to Forestry Museum--> Adult = RM1
                                                   Children = RM 0.50
Saturday-Thursday = 9am - 5pm
Friday = closed between 12pm - 2.45pm

Nak Pi tempat ni dari Bayan Lepas dekatla, tapi kalau dari Georgetown sejauh 24km, ikut jalan ke Teluk Bahang.Kat tempat ni boleh beristirehat, berkelah & mandi manda..kat sini pun ada air terjun, tapi air terjun buatan. Dalam ni ada Muzium Perhutanan
Ni la Signboard nyer

Entrance Forestry Museum


Ni adalah ular sebenar yg di awetkan
Kat sini bole ambik gambar, pegang tak leh..kalau tak "kantoi" takpe.


(3) Tropical Spice Garden 
Dari nama tu pun mesti korang boleh imagine apa yang ada kat sini kan ..hehe..tak yah ulas la....
Open 9am to 6pm daily.
Adult = RM14 (Self guide tour)
         = RM 22 (Guided tour)
Child (4-12) = RM 8
(4) Penang Butterfly Farm
Peminat rama-rama bole tengok banyak spicies kat sini. Kalau tengah becinta tu..ni pun tempat sesuai juga nak dating..hahha..
Monday - Sunday (Public holiday pun buka) = 9am - 6pm
Adult = RM18
Children(4-12) = RM10


(5) Masjid terapung
Majid ni selepas Tropical Spice Garden, kalau ikut jalan Teluk Bahang la..Pi singgah sembahyang kat sini pas tu bole la pekena pasemboq padang kata kat area jetty kalau nak terus ke Georgetown.





Nanti aku sambung lagi tempat-tempat menarik kat Pulau Pinang ni dalam N3 seterusnya.. Nanti aku kan review pula tempat-tempat macam toy museum, war museum, Penang Hill, Penang National Park etc.. stay tuned .

Assalamualaikum
















2 comments:

saza said...

tak pernah bwk dating pong!!!!

sepol kenshu said...

haha... :p